LED verlichting

Op deze pagina vind u een overzicht van de verschillende klassen bij de LED lampen. Naar aanleiding van een aantal vragen en onduidelijkheden over dit onderwerp bieden wij graag meer informatie om u als klant juist te informeren.

Bouwlampen zijn onderverdeeld in drie klassen:

- Klasse I
- Klasse II
- Klasse III

Klasse I

Een lamp die valt in klasse I is bedoeld voor permanente opstelling boven de 2,5 meter aan een wand of muur. De lamp dient te worden aangesloten op het net door middel van een 3-aderige aansluitkabel met randaarde. Deze lamp is dus niet geschikt om als draagbare bouwlamp te gebruiken.

Voor hu als klant zijn deze lampen makkelijk visueel te herkennen doordat er geen standaard met hengsel aan de lamp zit om ze aan vast te houden. Er is alleen een beugel met gaten aan de achterkant van de lamp bevestigd, waarmee de lamp aan de muur gehangen kan worden. Deze beugel wordt ook wel gebruikt om de lamp te positioneren op de grond, dit is echter niet de juiste toepassing.

Klasse II

Een lamp uit klasse II is voor gebruik op de werkvloer binnen handbereik (verplaatsbare armaturen), maar ook voor permanente opstelling. Deze armaturen mogen de naam bouwlamp dragen. Het aansluiten op het lichtnet gaat door middel van een 2-aderig aansluitsnoer van het type H07RN-F met een minimale lengte van 5 meter. Lampen in klasse II zijn dubbel geïsoleerd.

Mocht een dubbelgeïsoleerde bouwlamp voorzien zijn van ingebouwde contactdozen, dan moet de aansluitkabel 3-aderig zijn. Dit betreft dan een kabel van het type H07RN-F 3 x 1,5 mm² met een minimale lengte van 5 meter. De contactdozen moeten een beschermingsgraad IP54 of hoger hebben (stof- en spatwaterdicht).

De uitschuifbare statieven of grondstandaarden voor de verplaatsbare bouwlampen mogen niet omvallen op een helling van 15° en moeten beschikken over geïsoleerde handgrepen. De Kelfort lampen zijn hierop getest.

Klasse III

Voor gebruik in nauwe geleidende ruimtes (kelders, kruipruimtes, etc.) zijn lampen die voldoen aan klasse III geschikt.

Deze armaturen moeten worden aangesloten op veiligheidstransformatoren die een uitgangsspanning hebben van minder dan 50V. Voor de veiligheid dient de veiligheidstransformator boven de vloer en buiten de ruimte te worden geplaatst. LET OP: Bij gebruik van elektrisch gereedschap dient er een scheidingstransformator te worden gebruikt.

Daarnaast kunnen ook accubouwlampen gebruikt worden als klasse III lamp in kelders en andere nauwe, geleidende ruimtes.


IP-beschermingsklassen

Naast de klassen I, II en III zijn er ook verschillende IP-beschermingsklassen. De IP klasse is een codering voor elektrische apparatuur en geeft de mate van beveiliging weer van het betreffende apparaat.

De IP beschermingsklasse geeft aan in welke mate het elektronische apparaat of de behuizing is beveiligd tegen eigen schade of eventueel gevaar voor gebruik.

De lampen binnen het assortiment van Kelfort zijn gekeurd op klasse IP54 of IP65. Wat geeft dit aan? De code bestaat uit 2 cijfers. Het eerste cijfers geeft aan in hoeverre het voorwerp beschermd is tegen het aanraken en het indringen van voorwerpen. Het tweede cijfers geeft de beschermingsgraad tegen vocht aan.

1e cijfer

Bescherming

Betekenis

X

Geen bescherming

-

1x

Grote voorwerpen

Bescherming tegen plotseling, oppervlakkig contact met de hand. Beschermd tegen binnendringen van vaste voorwerpen die groter zijn dan 50 mm

2x

Middelgrote voorwerpen

Bescherming tegen vingeraanraking . Alleen veilig voor aanraking met meetapparatuur. Beschermd tegen binnendringen van vaste voorwerpen welke groter zijn dan 12,5 mm

3x

Kleine voorwerpen

Bescherming tegen aanraking met gereedschap. Veilig voor aanraking alleen voor meetapparatuur. Beschermd tegen binnendringen van vaste voorwerpen welke groter zijn dan 2,5 mm

4x

Spitse voorwerpen

Bescherming tegen aanraking met gereedschap. Beschermd tegen aanraking met een draad. Beschermd tegen indringen van vaste voorwerpen welke groter zijn dan 1 mm

5x

Stofbescherming

Veilig voor aanraking door de geheel gesloten behuizing. Niet compleet beschermd tegen stof, maar voldoende bescherming om goed te blijven functioneren

6x

Stofvrij

Aanrakingsveilig door geheel gesloten behuizing. Complete bescherming tegen stof

2e cijfer

Bescherming

Betekenis

X

Geen bescherming

-

x1

Drupdicht type I

Geen schade bij blootstelling aan verticale waterdruppels

x2

Drupdicht type II

Geen schade bij druppels welke onder een hoek van 15° vallen

x3

Spatdicht

Geen schade wanneer besproeid (10 l/min) onder een hoek -60° tot 60°

x4

Plensdicht

Geen schade wanneer besproeid (10 l/min)

x5

Sproeidicht

Geen schade wanneer besproeid (12,5 l/min)

x6

Waterbestendig

Geen binnendringen van water wanneer bespoten (100 l/min)

x7

Dompeldicht

Geen binnendringen van water wanneer ondergedompeld (30 min op 1 m)

x8

Waterdicht

Blijft bruikbaar onder water mits onder opgegeven omstandigheden

x9

Vochtdicht

Blijft bruikbaar bij een vochtigheidsgraad van meer dan 90% of besproeien onder hoge druk

KELFORT assortiment

Kelfort heeft een groot assortiment als het om (bouw)lampen gaat in allerlei verschillende klassen. Het assortiment van de lampen is grofweg opgedeeld in drie verschillende categorieën, namelijk: LED bouwlampen, LED bouwlampen met accu en daarnaast voert Kelfort ook halogeen bouwlampen.

De lampen van Kelfort in alle klassen zijn voorzien van een CE keurmerk. Tevens voldoen alle klasse I lampen aan IP65, de klasse II lampen en III lampen aan IP54. De enige uitzondering is de klasse I lamp met PIR, 1525155, deze voldoet aan IP44.  


Naast de verschillende lampen die Kelfort aanbiedt, bestaat het assortiment ook uit vele accessoires die bij de lampen horen, denk aan bijvoorbeeld statieven, accu’s en losse glaasjes. 

Laden
Laden
Laden
Laden